Transport chłodniczy

Czym jest transport chłodniczy?

Transport chłodniczy to specjalistyczna forma transportu produktów wymagających kontrolowanej temperatury i wilgotności. Odbywa się przy wykorzystaniu naczep typu “chłodnia”, które są wyposażone w agregat.

Transport chłodniczy jest realizowany w różnych formach: 

  • Odbiór półproduktów i dostawa do fabryki w celu stworzenia gotowego wyrobu,
  • Odbiór gotowego wyrobu i dostawa do centrum dystrybucyjnego,
  • Dystrybucja produktów spożywczych do miejsc sprzedaży (np. hurtownie, sklepy).

Transport chłodniczy jest realizowany na terytorium jednego kraju lub w ruchu międzynarodowym na terenie przynajmniej dwóch krajów. Realizujemy również proces kabotażu na terenie Europy Zachodniej. Jest to załadunek i rozładunek towaru w Państwie innym niż kraj w którym jest zarejestrowane przedsiębiorstwo (np. transport chłodniczy polskiej firmy na terytorium Niemiec).

Firma FRIGO Tyburscy specjalizuje się w transporcie chłodniczym na terenie Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii. Posiadamy własną flotę samochodów ciężarowych i naczep. 

Jakie produkty wymagają temperatury kontrolowanej?

Akt prawny, który reguluje przepisy o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych jest konwencja ATP. Zawiera informacje odnośnie zakresu temperatury i poziomu wilgotności dla najpopularniejszych produktów, rodzaj wymaganych naczep oraz ich przystosowania technicznego, sposobu monitorowanie temperatury.

Produkty, w których się specjalizujemy: 

  • Wyroby i półprodukty mięsne,
  • Wyroby pochodzenia roślinnego,
  • Gotowe produkty spożywcze,
  • Owoce i warzywa,
  • Produkty cukiernicze, 
  • Kwiaty i żywe rośliny,
  • Produkty mrożone i głęboko-mrożone.

Jakie przedsiębiorstwa powinny korzystać
z transportu chłodniczego?

Przewóz towarów w temperaturze kontrolowanej zapewni odpowiednią jakość i świeżość produktu. Z usług transportu chłodniczego powinny korzystać firmy, które zajmują się: 

  • produkcją wyrobów mięsnych (zakłady mięsne),
  • produkcją lub importem świeżych owoców i warzyw,
  • produkcją półproduktów do wyrobów piekarniczych lub cukierniczych,
  • produkcją lub importem świeżych kwiatów,
  • produkcją wyrobów farmaceutycznych lub półproduktów do leków, kosmetyków,
  • wszystkie produkty, które wymagają mrożenia lub głębokiego mrożenia.

Dane techniczne naczepy typu "chłodnia"

Dane techniczne:

  • Pojemność: 85 m3,
  • Długość naczepy: 13,31 m,
  • Szerokość wewn.: 2,46 m,
  • Wysokość wewn.: 2,60 m,
  • Maksymalna ilość europalet: 33 EPAL lub 66 EPAL (dzięki zastosowaniu “podwójnej podłogi”),
  • Maksymalna waga towaru brutto: 22000 kg.

Wyposażenie naczepy typu "chłodnia"

Naczepa typu “chłodnia” poza specjalistyczną budową, która pozwala na zachowanie wymaganej temperatury i wilgotności, posiada dodatkowe wyposażenie. 

  • Haki – do przewozu półtuszy mięsnej,
  • Grota – pozwalająca na zastosowanie różnej temperatury w obu pomieszczeniach.
Scroll to Top