Czym jest transport chłodniczy?
Transport chłodniczy to specjalistyczna forma transportu produktów wymagających kontrolowanej temperatury i wilgotności. Odbywa się przy wykorzystaniu naczep typu “chłodnia”, które są wyposażone w agregat.
Transport chłodniczy jest realizowany w różnych formach:
- Odbiór półproduktów i dostawa do fabryki w celu stworzenia gotowego wyrobu,
- Odbiór gotowego wyrobu i dostawa do centrum dystrybucyjnego,
- Dystrybucja produktów spożywczych do miejsc sprzedaży (np. hurtownie, sklepy).
Transport chłodniczy jest realizowany na terytorium jednego kraju lub w ruchu międzynarodowym na terenie przynajmniej dwóch krajów. Realizujemy również proces kabotażu na terenie Europy Zachodniej. Jest to załadunek i rozładunek towaru w Państwie innym niż kraj w którym jest zarejestrowane przedsiębiorstwo (np. transport chłodniczy polskiej firmy na terytorium Niemiec).
Firma FRIGO Tyburscy specjalizuje się w transporcie chłodniczym na terenie Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii. Posiadamy własną flotę samochodów ciężarowych i naczep.
Jakie produkty wymagają temperatury kontrolowanej?
Akt prawny, który reguluje przepisy o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych jest konwencja ATP. Zawiera informacje odnośnie zakresu temperatury i poziomu wilgotności dla najpopularniejszych produktów, rodzaj wymaganych naczep oraz ich przystosowania technicznego, sposobu monitorowanie temperatury.
Produkty, w których się specjalizujemy:
- Wyroby i półprodukty mięsne,
- Wyroby pochodzenia roślinnego,
- Gotowe produkty spożywcze,
- Owoce i warzywa,
- Produkty cukiernicze,
- Kwiaty i żywe rośliny,
- Produkty mrożone i głęboko-mrożone.
Jakie przedsiębiorstwa powinny korzystać
z transportu chłodniczego?
Przewóz towarów w temperaturze kontrolowanej zapewni odpowiednią jakość i świeżość produktu. Z usług transportu chłodniczego powinny korzystać firmy, które zajmują się:
- produkcją wyrobów mięsnych (zakłady mięsne),
- produkcją lub importem świeżych owoców i warzyw,
- produkcją półproduktów do wyrobów piekarniczych lub cukierniczych,
- produkcją lub importem świeżych kwiatów,
- produkcją wyrobów farmaceutycznych lub półproduktów do leków, kosmetyków,
- wszystkie produkty, które wymagają mrożenia lub głębokiego mrożenia.
Dane techniczne naczepy typu "chłodnia"
Dane techniczne:
- Pojemność: 85 m3,
- Długość naczepy: 13,31 m,
- Szerokość wewn.: 2,46 m,
- Wysokość wewn.: 2,60 m,
- Maksymalna ilość europalet: 33 EPAL lub 66 EPAL (dzięki zastosowaniu “podwójnej podłogi”),
- Maksymalna waga towaru brutto: 22000 kg.
Wyposażenie naczepy typu "chłodnia"
Naczepa typu “chłodnia” poza specjalistyczną budową, która pozwala na zachowanie wymaganej temperatury i wilgotności, posiada dodatkowe wyposażenie.
- Haki – do przewozu półtuszy mięsnej,
- Grota – pozwalająca na zastosowanie różnej temperatury w obu pomieszczeniach.