Transport chłodniczy owoców i warzyw
Owoce i warzywa zaliczają się do produktów szybko się psujących. Są wrażliwe na oddziaływanie temperatury, wilgotności, uszkodzenia mechaniczne. Dlatego odpowiednie przygotowanie do transportu jest najważniejsze. Jak transportować owoce i warzywa? Czy wymagają temperatury kontrolowanej?
Jak wygląda transport chłodniczy?
Transport owoców i warzyw odbywa się w kontrolowanej temperaturze. Korzystamy z naczep typu chłodnia, które za pomocą agregata wytwarzają odpowiednie warunki transportu. Ze względu na charakter przewożonego towaru, nie można zastosować zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperatury w naczepie.
Temperatura podczas przewozu owoców i warzyw
Zbyt wysoka temperatura wpływa na przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców i warzyw. Aby zachować jak najdłuższą zdatność do spożycia, należy transportować produkty w temperaturze w okolicach 0 stopnia Celsjusza. Zbyt niska temperatura wpływa na przemrożenie produktów, co może spowodować, że produkt nie będzie zdatny do spożycia.
Jak zachować zimny łańcuch dostaw podczas transportu?
Cały proces transportowy powinien zostać uprzednio skonsultowany z producentem, tak aby zachować najlepsze warunki transportowe – temperaturowe i wilgotnościowe. Zachowanie zimnego łańcucha dostaw w całym procesie transportu owoców i warzyw (od załadunku aż po finalny rozładunek) jest wymagane i pozwoli na zachowanie walorów smakowych i jakościowych transportowanych produktów.
Jakie kraje obsługujemy?
Świadczymy usługi transportu chłodniczego na terenie Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Hiszpanii i Danii.