TRANSPORT OWOCÓW I WARZYW
Owoce i warzywa zaliczają się do produktów szybko się psujących. Są wrażliwe na oddziaływanie temperatury, wilgotności, uszkodzenia mechaniczne. Dlatego odpowiednie przygotowanie do transportu jest najważniejsze. Jak transportować owoce i warzywa? Czy wymagają temperatury kontrolowanej?
TRANSPORT CHŁODNICZY
Transport owoców i warzyw odbywa się w kontrolowanej temperaturze. Korzystamy z naczep typu chłodnia, które za pomocą agregata wytwarzają odpowiednie warunki transportu. Ze względu na charakter przewożonego towaru, nie można zastosować zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperatury w naczepie.
TEMPERATURA
Zbyt wysoka temperatura wpływa na przyśpieszenie procesu dojrzewania owoców i warzyw. Aby zachować jak najdłuższą zdatność do spożycia, należy transportować produkty w temperaturze w okolicach 0 stopnia Celsjusza. Zbyt niska temperatura wpływa na przemrożenie produktów, co może spowodować, że produkt nie będzie zdatny do spożycia.
ZIMNY ŁAŃCUCH DOSTAW
Cały proces transportowy powinien zostać uprzednio skonsultowany z producentem, tak aby zachować najlepsze warunki transportowe – temperaturowe i wilgotnościowe. Zachowanie zimnego łańcucha dostaw w całym procesie transportu owoców i warzyw (od załadunku aż po finalny rozładunek) jest wymagane i pozwoli na zachowanie walorów smakowych i jakościowych transportowanych produktów.
KRAJE, KTÓRE OBSŁUGUJEMY
Świadczymy usługi transportu chłodniczego na terenie Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Hiszpanii i Danii.